Peel Away Ads

.

Pada minggu yg lepas, seorang lagi IM malaysia iaitu sdr. Mazlie telah melancarkan service terbarunya iaitu Peel Away Ads atau disebut juga PagePeel, PageEar, Magic Corner dan PeelAd. Apa jua istilah atau panggilannya itu tidak penting kerana yg amat penting adalah fungsinya iaitu menarik perhatian pelawat agar klik padanya.Iklan ini dapat menarik 27% klik,lebih banyak dari banner ads biasa.Anda boleh lihat dipenjuru kanan blog penulis (spt lipatan kertas).


Tapi sayang sekali kerana service berbayar yg ditawarkan oleh sdr Mazlie hanya untuk pengguna wordpress sahaje.Buat pengguna blogspot,telan air liur ajelah..he..he..Jangan susah hati kerana masih terdapat banyak sumber diinternet.Salah satu sumber (percuma) yg penulis telah mencubainya adalah webpicasso.

Meskipun percuma.. Peelaway nya tidak kalah dengan versi Peelaway berbayar, salah satu fungsi utamanya iaitu kemampuan Peelaway untuk menjalankan gambar dan suara sekaligus. Karena Peelaway dijalankan via Flash dan JavaScript based, jadi anda dapat menggunakannya pada platform (blog/site) apa saja, termasuk blogger/blogspot.

Fungsi Peelaway
  • NEW! Pageear is scalable now. You can change the peel size 100×100 and 500×500 Pixel by your own.
  • Plays MP3-Files on startup, open and close of Pagepeel.
  • Possibility to leave peel open and wait for userklick to close. Close text is editable.
  • Place it on the left or right upper corner
  • Open and close automaticly after X seconds
  • Speed of the small pageear could be changed
  • Flashcheck (Adobe© Flash Detection)
  • Reflecting image on corner
  • Color of the pagecorner
  • Link target on external side or own (self, new)
  • Downwardcompatibly up to Flashversion 6
  • Runs on nearly all Browser (FireFox, InternetExplorer, Opera, Safari, etc.)


Tutorial Cara Pasang Peel-Away,pastikan anda telah ada hosting (free punya).

1. Download dulu file PageEar v1.4

2. Kemudian Extrack file pageear_v14.zip di folder anda.Terpulang anda mahu version yang ke- berapa.

3. Silahkan Edit File pageear.js (menggunakan notepad/wordpard)
Note: dalam file pageear.js inilah kod konfigurasi yang anda perlukan. Lihat kod yang diedit dengan warna merah.Selebihnya anda boleh pelajari di website tersebut.

var pagearSmallImg = 'http://alamat-server-anda.com/pageear_s.jpg';

var pagearSmallSwf = 'http://alamat-server-anda.com/pageear_s.swf';

var pagearBigImg = 'http://alamat-server-anda.com/pageear_b.jpg';

var pagearBigSwf = 'http://alamat-server-anda.com/pageear_b.swf';

var jumpTo = 'http://alamatbloganda.com'

Sebenarnya masih banyak configurasi yang lain, selebihnya dibaca saja ya pada manualnya.

4. Upload semua file yang ada dalam folder pageear_v14/pageear/ ke server milik anda (pages.google.com , contoh hosting percuma)

5. Langkah akhir lakukan pemanggilan javascript, atau langsung copy paste aja kod dibawah ini. Jangan lupa menggantikan alamat url dibawah ditandai dengan warna merah dengan kepunyaan anda sendiri.

<script language='javascript' src='http://alamat-server-anda.com/AC_OETags.js'/>
<script src='http://alamat-server-anda.com/pageear.js' type='text/javascript'/>
<script type='text/javascript'>
writeObjects();
</script>

Sebelum terlupa, letakkan script diatas tadi dibawah kod ini...

<title><data:blog.pageTitle/></title>


Sekian tutorial script kali ini...Amin

note:Johnchow(5 angka sebulan pendapatannya) juga menawarkan service ini dengan harga USD37.Jika penulis hendak menawarkan service Peelaway ini..agaknya berapa yg patut penulis cajkan harganya..emm..emm...


Note: Jika anda telah mempelajari tutorial diblog ini dan berjaya diapplikasikan diblog anda, harap dapat beri kredit pada blog ini dengan hanya memberi sepatah komen.

Mungkin artikel dibawah yang sedang anda cari



11 comments:

Azwan berkata...

Wow bagus...kena bookmark nie...
benda nie lah saya nak cari2kan...
ada masa saya akan cuba... :D

P/S:- Mazlie dulu junior saya masa kolej... :D

Tinie berkata...

aduh fening..

deenoh berkata...

azwan: ok azwan, kirim salam kat Mazlie.Asal tak jv dengan beliau?:)

tinie: Jangan pening2, buat secara slow n study.~x(

yoji berkata...

kalu utk worpress cam ne plak..

yoji berkata...

thanks bro.... ilmu yg sgt2 berguna pada ku... :)

deenoh berkata...

Yoji: sama aje...apa yg penting perlu ada hosting sendiri,upload ke hosting anda.Lebih baik bertanya kepada yg pakar seperti sdr Mazlie..penulis bukan pengguna wordpress tegar.

yoji berkata...

ok thanks bro.... semua berjalan lancar dan siap dipasang..... mungkin akan bt servis untuk benda nie... heheheh.. :D

deenoh berkata...

Yoji: tahniah krn. telah berjaya pasang diblog anda..saya dah melihatnya..anda memang seorang yg berusaha..

Azwan berkata...

Saya dah buat...
Jadi...;)
tapi buat sementara jee...
Cuma kena pakai Mozilla dan google chrome...
Kalu pakai internet explorer jadi tp banner iklan (format gif) yg lain memang tak dpt gerak...
itu test kat PC saya lah...

Cah.AM.Com berkata...

cara meng-Upload file pageear_v14/pageear/ ke server pages.google.com bagaimana caranya om?

SenSe Me berkata...

Wah.. thanks sekali... its work perfectly in my blogs... visit me...

:)) ;)) ;;) :D ;) :(( :) :( :X =(( :-o :-/ :-* :| 8-} :)] ~x( :-t b-( :-L x( =))

Catat Ulasan

Komenlah sesuka hati anda kerana tuan empunya blog ini buta hati dan buta perasaan tetapi tidak buta mata.

 

Pelawat

free counters
BlogInfoTips

Pengikut

Recent Comments

Powered by Deenoh

© Copyright 2007-2009. Blog tutorial . All rightsreserved | Bloginfotips.com is proudly powered by Blogger.com | Template redesign by Deenoh